Waarom rattenbestrijden?

Ratten vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico's voor mensen en huisdieren. Ziekten die ze over kunnen brengen zijn onder meer salmonella, de ziekte van Weil, E. coli en TBC. Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen acute allergische reacties veroorzaken. Neem bij rattenoverlast direct telefonisch contact op met JF rattenbestrijding via ons telefoonnummer of stuur ons een e-mail of Whatsapp.

Tekenen van een rattenprobleem


Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. Typische verschijnselen van een rattenprobleem in het huis of uw bedrijf zijn:

  • Krassende geluidenin muren of onder vloeren als ratten rondscharrelen.
  • Uitwerpselen- donker en langwerpig, van 10 tot 20 millimeter lengte.
  • Kenmerkende geurruikend naar muskus en ammonia, die vooral sterk is in (half)besloten ruimtes, zoals onder kasten.
  • Schade- om hun tanden scherp en kort te houden knagen ratten aan hout en plastic. Ze kunnen zelfs brand veroorzaken, door aan elektrische snoeren te knagen.
  • Opengescheurde voedselverpakkingenin hun zoektocht naar voedsel. Nesten wordt gebouwd in warme, beschutte plaatsen en worden gemaakt van versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof.
  • Nestenbevatten vaak jonge ratten.
  • Holenin de tuin, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.
 Rattenkeutels


Rattenkeutels is één van de meest opvallende signalen van een rattenplaag. Ratten produceren ongeveer 40 keutels per dag. De uitwerpselen van ratten liggen vaak bij elkaar. In het geval van muizen liggen de uitwerpselen overal verspreid. De keutels van een bruine rat zijn pindavormig. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn banaanvormig. Voor beide rattensoorten zijn de keutels donkerbruin en 10-20mm lang. Als de keutels zacht zijn en glanzen, duidt dit op een actieve rattenplaag. Wilt u de rattenpoep opruimen, was altijd grondig uw handen als u klaar bent met schoonmaken.
Buiksmeer


Buiksmeer is vettige aanslag op de plekken waar ratten vaak lopen.

Ratten gebruiken vanwege hun slechte zicht steeds dezelfde routes langs plinten en muren. Vet en vuil op hun lichaam laten vegen en donkere plekken achter op objecten en oppervlakken. Als u deze donkere, vieze plekken tegenkomt, is de kans aanwezig dat u last hebt van ratten of muizen in huis. Kijk naar eventuele andere signalen om vast te stellen of u inderdaad knaagdieren in huis hebt.
Knaagschade


Als u knaagschade ziet aan meubels, kabels, hout, plastic kan dat een teken zijn van ratten in huis of in uw bedrijf.

De tanden van ratten groeien continu. Om hun tanden kort en scherp te houden knagen ratten aan materialen, zoals hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Knaagschade door ratten is in de vorm van twee evenwijdige groeven, ongeveer 4 millimeter uit elkaar. Ratten knagen graag aan kabels van elektriciteit en elektrische apparaten, wat schade aan apparaten veroorzaakt, of in het ergste geval zelfs brand.
Rattenhol


Het zien van een gat in de grond is een indicatie van de aanwezigheid van ratten. Dit kan namelijk een rattenhol zijn.

Bruine ratten, ook wel rioolrat genaamd, staan erom bekend holen te graven en ondergrondse gangenstelsels te bouwen. Het rattenhol wordt vaak naast een huis, bedrijfspand of schuur gebouwd en is altijd in de buurt van water en voedsel. ’s Winters leeft de bruine rat vaak in huis, onder vloeren of tussen muren.


Een rattenplaag herkennen Rattennesten


Rattennesten worden vaak op beschutte plaatsen gevonden en zijn een duidelijk signaal van ratten in huis of in uw bedrijf.

Bruine ratten bouwen hun nest op een beschutte plaats, meestal in de kelder, onder de woning of het bedrijfspand of zelfs buiten. De nesten bevatten 7-10 jongen. Wijfjes in de leeftijd van 3-18 maanden zijn steeds bevrucht en hebben maximaal 15 nesten.

De nesten van zwarte ratten worden meestal op zolder gebouwd, in het dak en worden gemaakt van verscheurd papier en textiel. Zwarte ratten baren 6-10 jongen en hebben 6 nesten per jaar.
Poot en staartafdrukken


De aanwezigheid van ratten kun je ook herkennen aan afdrukken op de grond van poten of staarten van ratten.

Ratten laten poot- en staartafdrukken achter in stoffige ruimtes. De afdrukken van ratten zijn groter dan die van muizen. Zwarte ratten lopen op hun tenen, bruine ratten lopen op de bal van hun poot. Door met een zaklamp onder een hoek te schijnen kunt u de sporen zien. Om te controleren of de ratten nog steeds in huis zitten, kunt u de vloer schoonmaken en een beetje bloem of talkpoeder op de vloer strooien. Controleer de volgende dag op loopsporen.Krassende geluiden


Bruine ratten leven vaak buiten in de tuin of op de begane grond. U hoort ze onder het huis, bedrijfspand, of in de kelder. Bruine ratten komen veel voor in Nederland. Zwarte ratten, ook wel dakrat of huisrat genoemd, zijn wendbaar en kunnen goed klimmen. Zwarte ratten verblijven vaak op zolder of op de bovenste verdieping van gebouwen. De zwarte rat komt weinig voor. Gebieden waar hij het meest gezien wordt, is in het zuiden van het land.