Soorten ratten


Er zijn twee soorten ratten die veel in Nederland voorkomen, de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat komt in Nederland algemeen voor in zowel woningen als bedrijven. De zwarte rat komt minder voor, vooral in het zuiden van Nederland en in de haven.

Ratten zijn er in verschillende soorten en maten. Ratten zijn zoogdieren en behoren tot de categorie ‘knaagdieren’. Ratten behoren meestal tot het geslacht Rattus


Hoe herkent u ratten?

Veel consumenten zien geen verschil tussen muizen en ratten. Wie echter goed kijkt kan een muis wel van een rat onderscheiden. Het belangrijkste verschil is dat ratten groter zijn dan muizen. Daarnaast hebben ratten relatief kleine oren die verder achter op de kop staan. Ratten zijn ook intelligenter en brutaler dan muizen. Komt u een diertje tegen dat groter lijkt dan een muis, dat spitse oortjes heeft en minder schuw is, dan is de kans groot dat het een rat betreft.




Bruine rat


De bruine rat is grijsbruin van kleur en heeft een lichte buik. Opvallen zijn de stompe snuit en de relatief korte staart. Bruine ratten worden zo’n 22 tot 30 cm lang. Een bruine rat wordt gemiddeld 3 jaar oud.
Bruine ratten kunnen uitstekend graven en zwemmen en zijn vooral ’s nachts actief. Ze eten alles en komen voor langs slootkanten, in riolen en mestputten, op vuilnisbelten en in gebouwen en kruipruimten.


De bruine rat heeft geen paringsseizoen, maar plant zich het hele jaar door voort. Dit is de reden dat er bij voldoende voedsel al snel een plaag ontstaat. De enige voorwaarden voor voortplanting is dat er voldoende voedsel is en de temperaturen niet extreem zijn. Bij extreme warmte of kou kan de populatie afnemen. Als de populatie daalt door bijvoorbeeld bestrijding van de mens, dan neemt de voortplanting van de bruine rat vaak toe. De ratten proberen zelf de populatie in de hand te houden.


De bruine rat staat bekend om de snelle voortplanting en het grote aantal jongen per jaar. Maar slechts een klein deel van de jongen overleefd het eerste jaar. Het enige nadeel is dat ze wel vaak lang genoeg leven om zichzelf weer voor te planten. Als de jongen het eerste jaar overleven kunnen ze in het wild gemiddeld 3 jaar oud worden. Vrouwtjes worden gemiddeld ouder dan mannetjes. De leeftijd is afhankelijk van de voedselbron en genen. De aanwezigheid van natuurlijke vijanden kan ook de levensverwachting beïnvloeden.



Zwarte rat



De zwarte rat is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Deze verovert steeds meer terrein en komt momenteel veelvuldig voor in Noord Brabant, Noord Limburg, Zeeuws Vlaanderen en in de havengebieden. Maar hoe herken je een zwarte rat? Waarin verschilt deze met de bruine rat? De kleur is niet altijd een goed onderscheidingskenmerk. Een bruine rat is niet altijd even bruin en een zwarte rat is niet altijd even zwart.


Zwarte ratten worden gekenmerkt door hun blauwgrijze tot zwarte vacht en zijn daardoor makkelijk te onderscheiden van muizen en andere ratten. De ratten zijn slank, hebben een vrij spitse snuit en grote oren. De staart van de zwarte rat is langer dan het lichaam. Volwassen zwarte ratten worden tussen 14 en 23 cm lang.
De zwarte rat kan goed klimmen en springen en eet alles. Wel heeft hij een voorkeur voor granen. Zwarte ratten leven daarom bij voorkeur op hoge, droge plaatsen in gebouwen en aan boord van schepen.